2015. december 23., szerda

karácsonyi ételek

                                                                    karácsonyi receptek



ALMÁS ZSERBÓ SZELET



Hozzávalók

  • Hozzávalók egy 25×39 cm-es tepsihez:
  • 35 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg cukrozott darált dió
  • 1,5 kg alma reszelve, párolva, kihűtve
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor vagy 2-3 evőkanál méz
  • A sütemény lekenéséhez:
  • 1 db tojássárgájA                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

    http://cdn.203.se/img.php?u=http%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-ptpZdLv6SGQ%2FU4hyIX0tCMI%2FAAAAAAAAoIs%2FNfZoQnIL9jU%2Fs1600%2FZserb%25C3%25B3%2B256.JPG&c=1&w=300&h=245Elkészítés

    Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport, és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlőre részre osztjuk.
    Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.
    Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rá simítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, erre jön a másik lap, megszórjuk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal. A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük.



     NAGYMAMA MÉZES KUGLÓFJA


    Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 5 tojás
  • 12,5 dkg cukor
  • 20 dkg langyos méz
  • 20 dkg liszt
  • 3 kávéskanál fahéj
  • kevés őrölt szegfűszeg (vagy ezek helyett 2 kávéskanál mézes fűszerkeverék)
  • 1 kávéskanál sütőpor






  • Elkészítés

    http://img.www.nosalty.hu/files/imagecache/recept-v/recept_kepek/mama-kuglofja.jpg
      Elkészítés: A tojásfehérjéket a cukorral keményre felverjük, hozzáadjuk a sárgákat is, és jó sűrű habot verünk belőle. Ezután a langyos (!) mézet (én nem szeretem a folyós akácmézet, ezért mindig virágmézzel csinálom) belecsorgatva még kb. 5 percig verem, majd a sütőporral elkevert lisztet, a fűszereket beleszitálom a masszába. Óvatosan alákeverem a lisztet, majd egy alaposan kikent, lisztezett kuglófformába öntöm.
      Mérsékelten forró sütőben (kb. 170 C fokos) kezdem el sütni, és 10 perc után még lejjebb veszem a hőfokot, úgy nagyjából 150 C fokosra. A lényeg, hogy lassan süljön, legalább 45-50 percig, hogy rendesen átsüljön. A méz miatt kell óvatosan sütni, mert könnyen megég, megbarnul. Beleszúrt hústűvel vagy kötőtűvel ellenőrizzük, hogy nem ragad-e már.
      Miután kisült, meglisztezzük a tetejét, majd deszkára borítva hagyjuk kihűlni. Még langyos állapotában leönthetjük cukormázzal vagy csokival. Én most marcipán ízű cukormázzal vontam be.





       KARÁCSONYI KALÁCS


    Hozzávalók



    • Hozzávalók:
    • A tésztához:
    • 80 dkg liszt
    • 2 tojás
    • 5 kanál cukor
    • csipet só
    • 10 dkg margarin
    • 5 dkg élesztő
    • A töltelékhez:
    • 25 dkg margarin
    • 14 kanál cukor
    • 2 kanál fahéj
    • 1 narancs reszelt héja
    • A kenéshez:
    • 1 tojás                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      ELKÉSZÍTÉS
      https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhM8zPasclIdDTrKNIEUrqBib3aYXGha0T1LeBa8rFyAlXPTe8vL6xMpk7yp-H9uPLk85d1DdMGRJ_qsiIA-r9Wa9x2hyt31dVUI1gcC5xqjXIZz6zDERz1kxHife6jMTwexZTJvolehv8G/s1600/DSC02952.JPG
        Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatjuk, majd a tészta hozzávalóival összedolgozzuk. Ha kevés a liszt, bátran szórjunk még hozzá, akkor jó a tészta, ha nem tapad a kézhez. 20 percet kelesztjük, addig megcsináljuk a krémet.
        A közepesen folyós margarint habosra keverjük a cukorral és a fahéjjal, a narancs héjat belereszeljük.
        A megkelt tésztát 6 cipóra vágjuk, és egyesével kinyújtjuk, megkenjük a krémmel, feltekerjük. A rudakat kettesével vagy hármasával összesodorjuk.
        Tetejét tojással kenjük, és forró sütőbe tesszük, közepes lángnál 35-40 percig 
         
         
         
         

      KÖVES TWITTEREN:ricsipédia004
      JELÖLJ FACEBOOKON:ricsi pédia.

       http://ricsike004.blogspot.hu/2015/12/a-vilag-leghoszabb-szavai.html
      http://ricsike004.blogspot.hu/2015/12/vicces-nevek-1.html
      http://ricsike004.blogspot.hu/2015/12/felelmetes-ijeszto-tortenetek-mariska.html
      http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/dancso-peter_42.htm
    • http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/elet.html 
    • http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/zene-az-elet.html
    • http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/10legjobb-okos-telefon.html
    • http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/leteznek-ufo-k.html
    • további linkek megtekinthető





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

      Nincsenek megjegyzések:

      Megjegyzés küldése