ALMÁS ZSERBÓ SZELET
Hozzávalók
- Hozzávalók egy 25×39 cm-es tepsihez:
- 35 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg cukor
- 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- A töltelékhez:
- 15 dkg cukrozott darált dió
- 1,5 kg alma reszelve, párolva, kihűtve
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 10 dkg cukor vagy 2-3 evőkanál méz
- A sütemény lekenéséhez:
- 1 db tojássárgájA
Elkészítés
Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben 1 mokkáskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport, és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlőre részre osztjuk.
Mindegyik lapot kinyújtjuk a sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a sütésnél, kelésnél terjeszkedik.
Az alsó lapot megszórjuk cukrozott dióval, rá simítjuk az elkészített, kihűtött töltelék felét, erre jön a másik lap, megszórjuk cukrozott dióval, rátesszük a töltelék másik felét, majd befedjük az utolsó lappal. A tésztát lekenjük tojássárgájával, majd 20 percig kelesztjük.
NAGYMAMA MÉZES KUGLÓFJA
Hozzávalók
- Hozzávalók:
- 5 tojás
- 12,5 dkg cukor
- 20 dkg langyos méz
- 20 dkg liszt
- 3 kávéskanál fahéj
- kevés őrölt szegfűszeg (vagy ezek helyett 2 kávéskanál mézes fűszerkeverék)
- 1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés
- Elkészítés: A tojásfehérjéket a cukorral keményre felverjük,
hozzáadjuk a sárgákat is, és jó sűrű habot verünk belőle. Ezután a
langyos (!) mézet (én nem szeretem a folyós akácmézet, ezért mindig
virágmézzel csinálom) belecsorgatva még kb. 5 percig verem, majd a
sütőporral elkevert lisztet, a fűszereket beleszitálom a masszába.
Óvatosan alákeverem a lisztet, majd egy alaposan kikent, lisztezett
kuglófformába öntöm.
Mérsékelten forró sütőben (kb. 170 C fokos) kezdem el sütni, és 10 perc után még lejjebb veszem a hőfokot, úgy nagyjából 150 C fokosra. A lényeg, hogy lassan süljön, legalább 45-50 percig, hogy rendesen átsüljön. A méz miatt kell óvatosan sütni, mert könnyen megég, megbarnul. Beleszúrt hústűvel vagy kötőtűvel ellenőrizzük, hogy nem ragad-e már.
Miután kisült, meglisztezzük a tetejét, majd deszkára borítva hagyjuk kihűlni. Még langyos állapotában leönthetjük cukormázzal vagy csokival. Én most marcipán ízű cukormázzal vontam be.
KARÁCSONYI KALÁCS
Hozzávalók
- Hozzávalók:
- A tésztához:
- 80 dkg liszt
- 2 tojás
- 5 kanál cukor
- csipet só
- 10 dkg margarin
- 5 dkg élesztő
- A töltelékhez:
- 25 dkg margarin
- 14 kanál cukor
- 2 kanál fahéj
- 1 narancs reszelt héja
- A kenéshez:
- 1 tojás ELKÉSZÍTÉS
- Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatjuk,
majd a tészta hozzávalóival összedolgozzuk. Ha kevés a liszt, bátran
szórjunk még hozzá, akkor jó a tészta, ha nem tapad a kézhez. 20 percet
kelesztjük, addig megcsináljuk a krémet.
A közepesen folyós margarint habosra keverjük a cukorral és a fahéjjal, a narancs héjat belereszeljük.
A megkelt tésztát 6 cipóra vágjuk, és egyesével kinyújtjuk, megkenjük a krémmel, feltekerjük. A rudakat kettesével vagy hármasával összesodorjuk.
Tetejét tojással kenjük, és forró sütőbe tesszük, közepes lángnál 35-40 percig
KÖVES TWITTEREN:ricsipédia004
JELÖLJ FACEBOOKON:ricsi pédia.
http://ricsike004.blogspot.hu/2015/12/a-vilag-leghoszabb-szavai.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2015/12/vicces-nevek-1.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2015/12/felelmetes-ijeszto-tortenetek-mariska.html
http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/dancso-peter_42.htm - http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/elet.html
- http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/zene-az-elet.html
- http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/10legjobb-okos-telefon.html
- http://ricsike004.blogspot.hu/2016/01/leteznek-ufo-k.html
- további linkek megtekinthető
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése